Social Design

Het doel van dit project was om de gevoelens en gedachten van ouderen rondom technologie te verkrijgen zodat deze bevindingen later meegenomen kunnen worden in een toekomstig ontwerpproces. Om achter deze achterliggende gedachtes van onze focusgroep te komen  hebben we gebruik gemaakt van een zogenaamde Cultural Probe die naar meerdere ouderen is verstuurd. 

Om onze gebruikers niet af te laten schrikken met een lange vragenlijst hebben we een speelse manier bedacht voor het verkrijgen van onze benodigde informatie, waardoor het voor onze focusgroep begrijpbaar en leuk was om aan mee te werken. Hierbij draaide het vooral om het UX design en de vormgeving van de opdrachten.   In de Cultural Probe was er per dag een bundel van 3 opdrachten te vinden over een traject van 5 dagen. Daarbij zat een bijbehorend bordspel waar de ouderen konden zien hoe ver ze al waren in het traject met de bijbehorende “spelregels”, dit zorgde ervoor dat de Probe een speelse en vooral een meer vertrouwde uitstraling kreeg voor de ouderen.

De opdrachten waren zo bedacht dat we de meningen en gedachtes van de focusgroep op meerdere vlakken konden verkrijgen.  Qua vormgeving hebben we geprobeerd om het zo goed mogelijk te laten aansluiten bij onze focusgroep. Zo hebben we gekozen voor speelse kleuren die per dag overeenkomen met de bijpassende kleuren op het bordspel. Daarnaast is alles afgedrukt op A3 formaat om rekening te houden met de slechtzienden uit onze focusgroep. 

zie hieronder een paar voorbeelden van de opdrachten

De bevindingen